Co je to redakční systém?

CMS – systém pro správu obsahu webu.

Je to zadarmo?

Vlastně ano, velké množství systému, na kterých pracují týmy nadšenců i profesionálů jsou vytvořené na tzv. Open Source kódu, tedy otevřeném kódu, který si může kdokoliv stáhnout, použít nebo třeba vylepšit.

Jsou ale samozřejmně placené systémy, těch je požehnaně, přeci jen žijeme v kapitalismu a tak si lidé práci nechají zaplatit.

Zároveň jsou systémy zdarma, které mají množství funkcí tzv. pluginů, které jsou jak zdarma, tak placené, pro příklad, když budu chtít implementovat na web nějakou speciálně vypadající galerii fotek, nebo třeba platební bránu na eshop, tak web zprovozním zdarma, ale aby web uměl takovou funkci, musím si ji koupit.

Osobně ale můžu říct, že dnes jde na internet vytvořit téměř cokoliv zdarma, od firemní prezentace, přes blog nebo třeba malou sociální síť.

Výběr redakčního systému

Než vyberete systém je potřeba si říct hlavně k čemu web budete používat.

Hlavními kritérii jsou:

  • Chci malý web pro prezentaci mé osoby a práce? (To bude microsite)
  • Chci si upravovat nebo přidávat obsah na web pravidelně? (To budu potřebovat redakční systém nebo platit min kodéra)
  • Chci internetový obchod, ale nemám vstupní kapitál, abych si pořídil e-shop na míru? (To bude ideální řešení pronajmou si malý internetový obchod za měsíční platbu nebo si vytvořit internetový obchod na Open Source.)
  • Chci koplexní web s obsahem, nespočtem funkcí, perfektní grafikou, mám kapitál a chci si najmou lidi, kteří se o něj budou starat. (To bude volba velmi specifická a je dorbé si takový projekt promyslet min měsíc a zajistit si u něj hlavně modulárnost, tedy možnosti přidávání funkcí a optimalizace.)

Pod čarou: Je vždy důležité si při výběru zvolit i místo, kam web umístím, hlavním kritériem bude cena, která se například se zvyšující návštěvností bude zvyšovat.

Nejlepší redakčáky?

Jak je řečeno výše nejlepší redakční systém je takový, který potřebujete právě Vy, vytvořit web se zaměřením na fotky na systému pro e-shopy nějak půjde udělat, ale rozhodně se najde lepší řešení!

WordPress – ten tu musí být, celý článek jen o wordpressu připravím časem, ale pár slov a na základní klady a zápory se podíváme.

Je důležité říci, že na wordpressu funguje nejvíce webových stránek na Světě, jedná se totiž o Open Source, tedy tento špičkový systém je zdarma a má obrovskou paletu možností jaký tip webu na něm dokážete vytvořit.

Za mě hlavní nevýhodou je jaho velká náročnost, je to jeden z největší obrů co se kódu týče a tak když si web postavím na něm, koupím si levný webhosting a začne mi na web chodit 500 a více lidí denně, systém bude pomalý a načítání pro každého návštěvníka může trvat i několik sekund, což je vždy vizitkou nekvality webu.

VýhodyNevýhody
  • Zdarma
  • Je celý česky
  • Obrovské množství funkcí a možností = Pluginy
  • Je jednoduchý pro uživatele
  • Svoboda, systím takřka bez hranic
  • Náročný na server při vyšší návštěvnosti
  • Pluginy mají pravděpodobnost trhliny systému a web může být hacknut
  • S přibývajícími funkcemi přibývá pravděpodobnost chyb a nebo zhroucení systému

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *